(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті аналізуються демографічні процеси серед єврейського населення Поділля у другій половині ХХ століття. Аналізуючи офіційні статистичні дані всесоюзних переписів населення СРСР у 1959, 1970, 1979 та 1989 рр., автор визначає кількісні та соціальні характеристики, структуру, особливості міграційних та імміграційних процесів серед єврейської національної меншини Поділля. У статті проаналізовано залежність демографічних процесів цієї національної меншини від повоєнної боротьби з єврейським націоналізмом та сіонізмом, від державного та побутового антисемітизму, асиміляції, примусової та заохочуваної міграції, русифікації тощо. Аналіз демографічних процесів єврейського населення регіону подається через загальну характеристику процесів, які відбувалися у даний час серед євреїв СРСР та республіки. Основний матеріал подається на прикладі Вінницької та Хмельницької областей, які найбільш повно репрезентують подільський регіон.