(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
За підсумками компаративного аналізу зовнішньої політики і дипломатії європейських держав раннього Нового часу (XVI-XVIII ст.) і Нового часу в статті подано модель європейської дипломатії досліджуваного періоду. Особлива увага приділяється інституціональному розвиткові суспільнополітичної думки та інституційно-дипломатичної практики в Західній і Центральній Європі. Визначено напрями розвитку теорії та практики зовнішньої політики і дипломатії в Європі раннього Нового і Нового часу, особливості їх формування і становлення у провідних державах Європи. У статті проаналізовано політико-дипломатичну діяльність Шарля Моріса де Талейрана-Перігора (1754-1838) – французького політика, дипломата і державного діяча, який відіграв ключову роль у становленні та інституціональному розвиткові французької державності доби раннього Нового і Нового часу.