Зародження і становлення викладання археології та історії первісного суспільства у Харківському імператорському університеті (1805-1920 рр.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
Стаття присвячена дослідженню зародження і становлення викладання елементів археології та історії первісного суспільства в навчальних курсах одного із провідних навчальних закладів сучасної України – Харківського університету з 1805 по 1920 роки. Відмічено, що в ХІХ столітті спеціалізованої кафедри для викладання археології та історії первісного суспільства створено не було. І таких окремих навчальних курсів не викладали. Зазначено, що яскраві зміни стосовно викладання археології прослідковуються у 80-х роках ХІХ століття, що було пов’язано з якісними нововведеннями у самій археологічній науці. Але ці зміни загальмував університетський статут 1884 року, який наклав деякі обмеженні у вивченні і дослідженні старожитностей в російських університетах. Особливо постраждала первісна археологія, тому що була заборонена кафедра антропології. Доведено, що в цей період спеціалізованих курсів з археології та первісної історії викладати так і не почали. Кардинальні зміни у викладання археології та первісного суспільства у Харківському університеті привносить XII археологічний з’їзд, який був проведений у Харкові.Тільки на початку XX століття в навчальних планах університету з’являється окремий курс археології, але і його не викладали належним чином, бо бракувало спеціалістів.