Українська інтелігенція: вибір ідентичності наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
У статті автор ставить питання про вибір української інтелігенцією між соціально комфортними імперською, або малоросійською та опозиційною українською ідентичностями в умовах панування Російської імперії кінця ХІХ – початку ХХ ст. Автор аналізує фактори, які спонукали інтелектуалів, які отримували освіту російською мовою та мали перспективи кар’єри в освітніх або державно-адміністративних установах імперії, обирати українську ідентичність, що загрожувало арештами, звільненнями, а значить не мало соціальної привабливості. Вибір був обумовлений різними чинниками: «прагненням визнання», «кризою ідентичності», інтелектуальною доброчесністю, метаемоціями.