«ВУФКУ замовкло»: журнали «Кіно» як відображення кінематографічних процесів 1920-1930-х рр. (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
У статті, побудованій на матеріалах двох кінематографічних часописів, один із яких видавався в УСРР, а інший – у Львові, проводиться порівняльний аналіз розвитку тогочасного українського кіно. Окреслено багатовекторність львівського часопису, який був єдиним україномовним виданням такого типу в Галичині. Акцентується увага на свободі та багатоплановості українського радянського журналу в 1920-х рр., на сторінках якого відстоювались інтереси українського кіно, протести проти зазіхань на його незалежність. Показано суттєву відмінність між журналами в ідеологізації публікацій 1930-х рр. та різку зміну концепції київського часопису, спричинену тоталітарними тенденціями в радянській Україні.