ЗОЛОЧІВСЬКИЙ КОМПЛЕКС У ЛЬВІВСЬКІЙ ЗЕМЛІ РУСЬКОГО ВОЄВОДСТВА: ВЛАСНИКИ, ТЕРИТОРІЯ І НАСЕЛЕННЯ У XVI ст. (ЗА ДАНИМИ ФІСКАЛЬНИХ ДЖЕРЕЛ) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
На підставі аналізу описово-статистичних документів XVI ст. досліджено колонізаційні процеси, розвиток інфраструктури та власницькі відносини у одному з найбільших приватних комплексів Львівської землі Руського воєводства з центром в Золочеві. Виявлено, що в цей період на території маєтності з‟явилася значна кількість нових поселень. Поряд із цим підкреслено, що подібний “сплеск” колонізаційної активності міг бути результатом специфіки джерельної бази дослідження. Мова йде про те, що в результаті недосконалості правових актів, що регламентували механізм оподаткування, мав місце свідомий обман зі сторони власників про кількість належних їм поселень. Таким чином, окрім історико-географічного дослідження, розглянута у статті проблематика охоплює також джерелознавчий, правовий та особистісний аспекти.