ЗЙОМНІ ПОРОХОВІ КАМЕРИ: МОРФОЛОГІЯ І ПРАКТИЧНЕ ВИКОРИСТАННЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Статтю присвячено аналізу зразків так званих змінних порохових камер казнозарядних гармат XV-XVI ст., котрі зберігаються у музеях України. Дослідження проведене на базі широких аналогій із залученням джерельних матеріалів європейських музейних колекцій. Автор розглядає цей технологічний феномен з точи зору його кореляції із змінами казнозарядної конструкції гармат. Уперше в українській історіографії введено до наукового обороту цей тип оригінального матеріального джерела. Розглядаються не лише конструктивні особливості, але й елементна функціональність порохових камер. Апробований український термінологічний апарат щодо цього типу матеріальних джерел. Проведено реконструкцію практики бойового використання порохових камер