ГАЙДАМАЦЬКЕ “РАЗГЛАШЕНИЕ” 1750 РОКУ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті розглянута проблема існування 1750 року в середовищі запорозького козацтва псевдоуказу кошового отамана, яким дозволялося займатися грабежем і розбоєм в Речі Посполитій. Наголошується на ідеологічній складовій уявного дозволу. Автором здійснена спроба виявити підґрунтя для появи, вигаданого запорожцями, дозволу Коша гайдамакувати. З‟ясовано особливості гайдамацького повстання 1750 р., виокремлено спільні та відмінні риси між псевдоуказами 1750 і 1768 років.