ЕВОЛЮЦІЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ГУБЕРНІЇ (1861–1914 рр.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті авторами зроблена спроба висвітлення окремих аспектів еволюції земельної власності в Лівобережній Україні у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст., на прикладі Чернігівської губернії. На основі комплексного вивчення опублікованих та архівних джерел у статті визначені головні закономірності та особливості еволюції земельної власності в Чернігівській губернії, де в силу обставин історичного розвитку було чимало специфічних рис. Підтверджується стала тенденція щодо втрати дворянами великих земельних ділянок, які перейшли у власність селян, міщан, козаків. Визначено, що характерною рисою еволюції земельної власності в Чернігівській губернії залишалось стабільне і дедалі зростаюче приватне володіння колективних власників, особливо селянських товариств.