КІЛЬКІСТЬ НАСЕЛЕННЯ ЛЬВІВСЬКОЇ ЗЕМЛІ РУСЬКОГО ВОЄВОДСТВА У XVI ст. (ЗА МАТЕРІАЛАМИ ФІСКАЛЬНИХ ДЖЕРЕЛ) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
На основі аналізу різних зразків фіскальних документів Польського королівства та Речі Посполитої доведено їх репрезентативність для демографічних обчислень. Підкреслено, що найкращим для загальних підрахунків є матеріал поборових реєстрів, оскільки ці документи містять повні переліки міст та сіл тих адміністративних одиниць, що обкладалися податком. Також підраховано кількість мешканців Львівської землі Руського воєводства за відомостями джерел 1532 – 1578 рр. За даними останнього документу, встановлене число жителів землі перевищувало 85 тисяч чоловік, а реальне, ймовірно, досягало відмітки у 120 тисяч осіб.