МІСЦЕ ДВОХ БОЇВ КОЗАКІВ З ТАТАРАМИ ПОБЛИЗУ ОЧАКОВА (У 1690 ТА 1691 РОКАХ) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Стаття присвячена локалізації урочищ “Пересип” і “Домніне” (“Думіних криниць”) у Північному Причорномор‟ї, біля яких у 1690 і 1691 роках відбулися дві сутички між українськими козаками та кримськими татарами. Більш значною була друга з них, в якій загоном козаків керував відомий фастівський полковник Семен Палій. Хоча завдяки Д. Яворницькому про цей бій стало відомо понад 100 років тому, його місце залишалось не визначеним і досі. На підставі детального аналізу пісьмових джерел та картографічних матеріалів автор визначив, що означені географічні об‟єкти розташовувались на шляху Очаків – Хаджибей, між гирлом Тилігульского лиману та правим берегом долини річки Березань.