ІНОЗЕМЦІ В ЄВРЕЙСЬКОМУ КУПЕЦТВІ ХЕРСОНСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XIX ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Досліджується соціально-правове становище й економічна діяльність іноземного єврейського купецтва у Херсонській губернії другої половини XIX ст. Показано, що іноземні купці-євреї були переважно європейцями. Незважаючи на суттєві обмеження в правах, вони займалися значною закордонною торгівлею: експортували зернові продукти, спирт, цукор, вовну тощо та імпортували мануфактурні й колоніальні товари, вугіль, обладнання. Деякі з них володіли фабриками, що приносили прибуток казні й надавали роботу багатьом місцевим мешканцям. Діяльність іноземного єврейського купецтва мала велике значення для економічного розвитку Херсонської губернії.