ЛІВИЙ РАДИКАЛІЗМ У СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОМУ ЖИТТІ ПОДІЛЬСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті зроблено спробу на основі сучасної методології, аналізу праць вітчизняних і зарубіжних учених, залучення архівних джерел та опублікованих документів і матеріалів дослідити використання насилля та терору в діяльності ліворадикальних організацій політичних партій у Подільській губернії на початку ХХ ст. Охарактеризовано ставлення політичних партій соціалістичного напрямку до насилля, проаналізовано різноманітні його форми, акцентовано увагу на політичному та економічному терорі, який на теренах Поділля використовувався бойовими організаціями революційних політичних партій (ПСР, анархісти, РСДРП, Бунд). Саме терор став невід‟ємною складовою боротьби з самодержавством, який під час революції 1905–1907 рр. досяг своєї кульмінації.