СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ ВИШІ УКРАЇНИ У ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ 20-х рр. ХХ ст.: УТВОРЕННЯ ТА СТРУКТУРИЗАЦІЯ, ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСОРСЬКО-ВИКЛАДАЦЬКОГО ТА СТУДЕНТСЬКОГО КОЛЕКТИВІВ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті на основі, насамперед архівних джерел, показано процеси утворення та структуризації сільськогосподарських інститутів, характеризуються органи управління вишів (Організаційні комісії, бюро, науково-шкільна ради) Автор доводить, що важливу роль для підготовки фахівців сільського господарства у аграрних вишах відігравав професорсько-викладацький склад. Зображено процес його формування, досліджено персональний, кількісний та якісний склад викладачів. Більшу частину дослідження присвячено формуванню студентського контингенту. Характеризуються інструкції НКО УСРР, накази Укрголовпрофосвіти щодо регулювання соціального складу студентів, яке здійснювалося насамперед через систему відряджень. Автор на конкретних прикладах доводить, що правила прийому до окремих вишів мали свої особливості. Значну увагу приділено кількісному складу студентської молоді, яка в різні роки не була сталою. Прослідковано динаміку соціального складу студентів окремих вишів. Автор доводить, що у вишах поступово зростала кількість комуністів і комсомольців.