УКРАЇНСЬКІ ТОПОНІМИ В РОСІЇ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті висвітлюється історія формування української топоніміки на території Росії. Встановлено, що внаслідок колонізації російських регіонів вихідцями з України було засновано мережу автентичних компактних поселень. На основі міграційних хвиль проаналізовано динаміку розселення етнічних українців. Визначено, що процес виникнення українських топографічних назв не був рівномірним і збігався у часі із етапами міграції з української території. Описано періодичність виникнення українських селищ та регіони їх найбільших скупчень. Виявлено, що в результаті утворення українських топографічних об‟єктів територія сучасної Росії значно розширилися, а вихідці з України сформували цілі етнічні масиви на Північному Кавказі, Поволжі, Уралі, в Сибіру та на Далекому Сході. Доведено, що формування української діаспори на території сучасної РФ безпосередньо пов‟язано із появою та розвитком української топоніміки в Росії.