ШЕВЧЕНКОЗНАВЧІ СТУДІЇ ВОЛОДИМИРА МІЯКОВСЬКОГО (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Стаття акцентує увагу на місці особистості Тараса Шевченка, його творчої спадщини в наукових пошуках Володимира Міяковського. Проаналізовано основні праці В. Міяковського, присвячені життю та діяльності Кобзаря, виділено основні напрями та сюжети шевченкознавчих досліджень ученого. Охарактеризовано заходи В. Міяковського щодо створення Будинку-музею Т. Шевченка, заснування та розгортання діяльності Інституту шевченкознавства Української вільної академії наук, організації шевченкознавчих конференцій, видання щорічників “Шевченко” у 1953-1964 рр. Досліджено громадську та публіцистичну діяльність В. Міяковського із популяризації та збереження творчої спадщини Тараса Шевченка.