“ТИ МЕНІ ОДИНОКИЙ ЛИШИВСЯ…”: ҐЕНДЕРНИЙ ЕПІСТОЛЯРІЙ О. ЛЕВИЦЬКОЇ ТА Д. БАСАРАБА У ПЕРІОД ВЕЛИКОЇ ВІЙНИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У представленій розвідці ставилось за мету проаналізувати епістолярну спадщину відомої української громадської діячки О.Левицької та її нареченого Д.Басараба в період Великої війни. Досвід І світової війни засвідчив, що відтермінувавши конфлікт статей, визваний феміністичними рухами початку ХХ століття, дане протистояння поглибилось за рахунок демонстрації невідомого раніше феномену свідомої боротьби чоловіків і жінок за нові форми життя. Дослідження ґендерного досвіду участі у бойових діях показали неоднозначність сприйняття війни різними віковими групами, засвідчили глибокий травматизм пережитого на фронті і в тилу обох статей, підважили стереотипні уявлення про чоловіків як природжених безстрашних воїнів, а жінок як “слабку” стать.