МІФОЛОГЕМА “ГУЛЯЙПОЛЕ – МАХНОВСЬКИЙ КРАЙ” В УСНИХ НАРАТИВАХ МЕШКАНЦІВ ПІВДЕННОЇ УКРАЇНИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті йдеться про те, яке місце в індивідуальних спогадах очевидців займає період громадянської війни в Україні та постать ватажка “махновщини” Нестора Махна, які саме події того часу найбільше запам‟яталися людям. Виявлено, що більшість людей не знала конкретних історичних фактів тих неоднозначних подій, але тема “махновщини” притягувала їх своїми героїзмом та непізнанністю. Розглядаються спогади про Н. Махна, аналізуються подані в них свідчення та проводиться їх порівняння з даними історіографічних праць радянського періоду. Зроблено висновок про конфліктність офіційної та історичної пам‟яті про “махновщину” та її ватажка.