ПОЧАТКОВИЙ ЕТАП ДОСЛІДЖЕННЯ КОЛЕКТИВІЗАЦІЇ ТА “ПРОДОВОЛЬЧИХ ТРУДНОЩІВ” 1932–1933 РОКІВ В УКРАЇНІ РАДЯНСЬКИМИ НАУКОВЦЯМИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Предметом дослідження у цій статті є радянська наукова література 1930-х – середини 1950-х років з історії “соціалістичної реконструкції” сільського господарства. Фактологічний ресурс і пояснювальна методика істориків–аграрників першого історіографічного етапу справили істотний вплив на формування подальших історіографічних тенденцій досліджуваної нами теми. Опрацювавши комплекс цієї літератури, сучасний дослідник може покращити розуміння генези та розвитку радянського історіографічного процесу, а також загальних соціально-економічних умов у селі, суспільно-політичних обставин сталінської “революції зверху”, яка привела до катастрофи голоду 1932-1933 pp.