ПРОБЛЕМА ВПЛИВУ ІСЛАМУ НА ВІЗАНТІЙСЬКЕ ІКОНОБОРСТВО (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті автор аналізує основні положення теорії мусульманського впливу на формування ідеї візантійського іконоборства. Автор на основі дослідження принципів естетики мусульманського мистецтва та ісламського аніконізму приходить висновку, що вороже ставлення мусульман до культових зображень не вплинуло на рішення імператора Льва ІІІ Ісавра розпочати боротьбу проти культу ікон. У статті визначено, що ісламський аніконізм був порівняно молодим й не встиг сформувати міцні позиції на території імперії.