ОСНОВНІ НАУКОВІ ЗДОБУТКИ І ВНЕСОК А. Д. ГУМЕНЮКА У РОЗВИТОК СЕЛЕКЦІЇ СОНЯШНИКУ В УКРАЇНІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У 2017 році виповниться 90 років кандидату с.-г. наук Анатолію Дмитровичу Гуменюку – вітчизняному селекціонеру, вченому, який більше 50 років свого творчого життя присвятив Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр‟єва НААН України і селекції соняшнику. Він є автором численних наукових праць і рекомендацій з питань селекції, насінництва й агротехніки вирощування соняшнику. Його заслуга як ученого полягає, передусім, у розробці та теоретичному обґрунтуванні методів створення високоолійних сортів цієї культури. Також селекціонеру на практиці вдалося досягти біологічного максимуму вмісту олії в насінні сортів-популяцій соняшнику: за роки роботи в інституті (1960 – 2006 рр.) ним створено і районовано в Україні низку сортів з олійністю насіння 55 – 59 %. Створені вченим окремі форми соняшнику містили від 58 до 60 % олії в насінні.