ІСТОРІЯ ТЕХНІЧНИХ РОЗРОБОК Ю. КОНДРАТЮКА (ЗА МАТЕРІАЛАМИ ПОЛТАВСЬКОГО МУЗЕЮ АВІАЦІЇ І КОСМОНАВТИКИ) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
На основі дослідження оригінальних праць у статті висвітлюється багатогранна діяльність видатного вченого й інженера Юрія Васильовича Кондратюка. Він – один із піонерів ракетної техніки і теорії космічних польотів, автор рукописів та праці “Завоювання міжпланетних просторів” (1929), котрі містили чимало оригінальних ідей, розрахунків, пропозицій, застосування яких дозволило поновому підійти до вирішення складних питань ракетобудування та освоєння космосу. Людина драматичної долі, вчений жив під чужим ім‟ям і ним підписував свої праці. У центрі уваги істориків науки і техніки – саме праці Ю. В. Кондратюка, присвячені проблемам ракетобудування та пілотованих космічних польотів. Однак важливою складовою його творчого спадку є також розробки та винаходи у галузях проектування вітроелектростанцій, будівництва зерносховищ, елеваторних комплексів та ін. Цим роботам присвячені дослідження та частина експозиції Полтавського музею авіації і космонавтики.