СЬОМИЙ ВСЕЛЕНСЬКИЙ СОБОР У КОНТЕКСТІ БОРОТЬБИ З ІКОНОБОРСТВОМ: ТЕОЛОГІЧНА АРГУМЕНТАЦІЯ ТА РОЛЬ ІМПЕРАТРИЦІ ІРИНИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті автор комплексно аналізує роль імператриці Ірини у боротьбі з іконоборством та теологічну аргументацію захисників ікон, що була розроблена на Сьомому Вселенському соборі. Автор приходить висновку, що собор ще більш наполегливо, ніж Іоанн Дамаскін, наполягав на освячені ікон іменем Божим, за поняттям імені стояла богословська традиція Діонісія Аріопагіта та Максима Сповідника. Суть аргументації Сьомого Вселенського собору полягає не в тому, щоб довести можливість церковних символів, які мають онтологічне відношення до своїх первообразів, а в тому, щоб продемонструвати непослідовність та вибірковість тверджень самих іконоборців.