СТАНОВИЩЕ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ У ПІВНІЧНО-СХІДНИХ КОМІТАТАХ УГОРСЬКОГО КОРОЛІВСТВА В ПЕРІОД ПРАВЛІННЯ МАТЯША КОРВІНА ТА ДИНАСТІЇ ЯГЕЛЛОНІВ (ДРУГА ПОЛ. XV - ПОЧ. XVI ст.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Слов‟янське православне населення північно-східної Угорщини проживало у чотирьох комітатах (жупах): Ужанській, Угочанській, Березькій і Марамороській. У другій половині XV ст. вищевказані території знаходилися у складі Угорського королівства. Король Матяш Корвін підтримував православ‟я, що підтверджують видані ним грамоти у 1458, 1479 та 1488 рр. У середині XV ст. на територію Верхньої Угорщини проникає гусизм. Саме православних розглядали, як допомогу у боротьбі проти гуситів. У 1490 р. до влади в Угорщині приходить династія Ягеллонів. Король Владислав ІІ Ягеллон теж підтримував православ‟я, видавши декілька грамот та декретів у 1491, 1494 та 1498 рр., що підтверджували права православного духовенства та монастирів (Мукачівського і Грушівського). Династія Ягелоннів вбачала у православних підтримку у боротьбі як проти поширення ідей реформації, так і проти турецької небезпеки. Після поразки під Могачем у 1526 р. територія Мукачівської єпархії була розділена на дві частини і потрапила під владу Габсбургів та Трансільванії. Почався процес латинізації, окатоличення, наступу на права та свободи православного населення і духовенства.