ЗАПОРОЗЬКЕ ГАЙДАМАЦТВО ЯК КОНЦЕПТУАЛЬНА ОСНОВА ІДЕЙНО-ПОЛІТИЧНОГО ЖИТТЯ НОВОЇ СІЧІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті досліджується проблема розбійницьких походів запорожців протягом XVIII ст. як індикатора ідейно-політичного життя на Січі. Структурується відповідна система соціальних відносин та обгрунтовується суб‟єктність товариства – послідовного захисника політичного проекту Запорожжя. З‟ясовується практичний вимір внутрішньосічових стосунків у формі визначення базових позицій стосовно гайдамацтва та шляхів їхньої реалізації. Окреслення концепту безпосередньо формує особливий характер самодостатності джерельної бази.