ІНСТИТУТ ШЛЮБУ В УКРАЇНСЬКОМУ СЕЛІ КІНЦЯ ХІХ – ПЕРШОЇ ЧВЕРТІ ХХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті автор характеризує процес еволюції сімейно-шлюбних відносин українського селянства під впливом модернізаційних процесів кінця ХІХ – першої чверті ХХ ст. Вказує на вплив позицій держави та церкви на шлюбно-репродуктивну поведінку українців. Автор доводить, що церква залишалась консервативною структурою і дуже повільно реагувала на зміни в сімейних стосунках селян. Простежує, що, незважаючи на суворість церковного законодавства, міцність християнського шлюбу поступово починає розхитуватись з другої половини ХІХ ст. Зазначає, що з революційними подіями ще сильніше почали змінюватись сімейні цінності в родині.