ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ НІМЕЦЬКОМОВНИХ ПОСЕЛЕНЬ ПІВДЕННОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ В 50-80-х РОКАХ ХІХ СТОЛІТТЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті розглядаються важливі аспекти внутрішнього життя німецьких і менонітських колоній південного регіону сучасної України в 50-80-х рр. ХІХ століття. Спираючись на відповідний архівний матеріал, автор, на прикладі тогочасних Катеринославської та Таврійської губерній, досліджує найбільш важливі процеси та зміни, які відбувалися в соціально-економічному житті німецькомовного населення того часу й значною мірою визначили його подальші економічні пріоритети та шляхи розвитку. Актуальність обраної теми тісно пов‟язана з важливою роллю, яку відіграли німці та меноніти в загальному економічному розвитку цього регіону в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.