З ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОГО ПРОСВІТНИЦТВА: ІНТЕЛЕКТУАЛЬНЕ СПІВТОВАРИСТВО “ПОПІВСЬКА АКАДЕМІЯ” (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Стаття присвячена з‟ясуванню сенсу понять “інтелектуал” та “інтелектуальне співтовариство” на українському матеріалі через діяльність на Слобожанщині у кінці XVIII ст. – на початку ХІХ ст. гуртка дворянської аристократії на чолі з Олександром Паліциним, який виступав носієм просвітницької ідеології. Доведено, що “Попівська академія” фактично являла собою напіввідкриту інтелектуальну комунікативну мережу – “колесо”, представлену двома умовними рівнями (інтелектуали-професіонали й інтелектуали-учні).