СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ ЄВРЕЙСЬКОЇ ГРОМАДИ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ У ХІХ СТОЛІТТІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Об‟єктом дослідження є історія єврейської громади українських губерній Російської імперії протягом ХІХ ст. В статті розглядається соціально-економічне становище єврейської громади українських губерній протягом ХІХ ст., аналізуються передумови створення єврейських громадських організацій Російської імперії на початку ХХ ст. На рубежі віків сформувалась специфічна соціальна структура єврейського населення українських губерній Російської імперії. Навіть поверховий аналіз, співставлення соціальної структури єврейського і інших етносів, дозволяє зробити висновок про переважання серед євреїв регіону представників купецької, ремісничої і лихварської соціальних груп. Переважання євреїв у невиробничій сфері призвело до міжетнічного конфлікту з представниками українського і польського етносів.