МЕЦЕНАТСЬКЕ ПОДВИЖНИЦТВО КАТЕРИНИ СКАРЖИНСЬКОЇ (1852-1932) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Розглянуто причини зацікавлення меценатською діяльністю К. М. Скаржинською. Описано етапи створення першого приватного історико-краєзнавчого музею. Стаття акцентує увагу саме на доброчинній діяльності меценатки, яка була мало досліджена у порівнянні з музеєтворчою сферою життя Катерини Миколаївни. Окремо висвітлено участь у поширенні народних промислів серед молоді, що підвищило рівень добробуту населення. Проаналізовано роль доброчинної діяльності у сфері музеєзнавства, археології та освіти на розвиток науки і культури Лубенського повіту та всієї Полтавщини.