НОВІТНЯ ІСТОРІОГРАФІЯ КАДРОВОЇ ПОЛІТИКИ ГЕТЬМАНА І. С. МАЗЕПИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті подано історіографічний аналіз новітньої літератури з проблеми кадрової політики І. Мазепи щодо козацької старшини в 1687-1709 рр., протягом гетьманування якого відбувався процес стабілізації старшини як провідного прошарку населення Української держави. Автором зроблено спробу систематизувати здобутки українських дослідників, які публікувались не тільки в Україні, а й за її межами. Розкрито ступінь наукового вивчення питань політики гетьманського уряду І. Мазепи щодо зміцнення економічного становища козацької старшини, статусу (підпорядкування, привілеї, функції) неурядової старшини, роль якої значно посилилась в державі за період правління гетьмана; персонального складу прибічників гетьмана та передумов його кадрової політики. Аналіз досліджуваної літератури дозволив дійти висновку, що кадрова політика І. Мазепи, спрямована на створення надійного кола осіб, проявила себе перш за все через економічні та політичні важелі. Зроблено висновок, що незважаючи на, наявність багатьох досліджень із ключових проблем історії козацької старшини, тематика кадрової політики І. Мазепи залишається комплексно недослідженою.