РОЗКРИТТЯ ПРОБЛЕМАТИКИ ДОСЛІДЖЕНЬ КІНЦЯ XVIII – ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ ст. З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ В ЗАРУБІЖНІЙ ІСТОРІОГРАФІЇ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті здійснена спроба простежити впродовж 1960-х – 1980-х pp. стан висвітлення зарубіжною історіографією проблематики досліджень кінця XVIII – першої половини ХІХ ст. з історії України. Зокрема, окреслено характерні риси вивчення західними дослідниками впливу досліджень з історії України на процеси національного відродження. Розкриваються погляди зарубіжних дослідників на етапи розвитку українського національного відродження у контексті концепцій формування націй та моделей національних рухів в Центральній та Східній Європі. Простежені спроби західних істориків здійснити періодизацію національно-історіографічного процесу кінця XVIII – першої половини ХІХ ст. в Україні.