ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ПОСТРАДЯНСЬКИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ІСТОРІЇ МАСОНСТВА НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНСЬКИХ ГУБЕРНІЙ I ЧВЕРТІ XIX СТОЛІТТЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті на основі досліджень сучасних істориків кінця XX – початку XXI століття висвітлюється історія розвитку масонських організацій в підросійській Україні I чверті XIX ст. Автор робить спробу проаналізувати причини відновлення інтересу до історії масонства у сучасній літературі. Досліджуються особливості зародження, функціонування та занепаду організацій вільномулярства на території сучасної України I чверті XIX ст. Автор намагається встановити причини недовготривалого існування масонських організацій та подальше часткове перетворення їх у декабристські.