УКРАЇНСЬКІ ІСТОРИКИ ДІАСПОРИ ТА ЇХ ВНЕСОК В ІСТОРІОГРАФІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ РУСИ-УКРАЇНИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Висвітлено роль української діаспори у дослідженні історії Руси-України на засадах державницького напряму української історіографії. Проаналізовано державотворчі концепції істориків діаспори та тлумачення ними низки теорій заснування Руси-України як держави українського народу. В статті розглянуто питання походження терміну “Русь” та його трактування видатними вченими діаспори. Автор доводить, що праці видатних українських талановитих українських істориків мають не лише беззаперечну історичну цінність, але й зберігають своє наукове значення як один з результативних підходів до вивчення проблеми зародження й розвитку української традиції державотворення.