“МАХНОВЩИНА” В РАДЯНСЬКІЙ ПУБЛІЦИСТИЦІ ТА ІСТОРІОГРАФІЇ 20-х – ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ 50-х РОКІВ ХХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті розглядається роль Нестора Махна та його ідей у суспільстві на початку ХХ ст. Аналізується зміна розуміння поняття “махновщина” у радянській публіцистиці та історіографії 20-х – першої половини 50-х років ХХ ст. Розкриваються основні підходи у вивченні радянськими істориками даного періоду ідеології та особливостей діяльності Н. Махна: пробільшовицький та анархістський. Висвітлюються пріоритетні теми для досліджень радянських та емігрантських науковців. На прикладі наукових праць досліджується історіографічна оцінка значення руху, що є глибоко суперечливою і коливається між соціальним бандитизмом і загальнонародним буржуазно-демократичним рухом.