РОЛЬ КРИМСЬКОЇ АСТРОФІЗИЧНОЇ ОБСЕРВАТОРІЇ У РОЗВИТКУ КОСМІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ З ВИВЧЕННЯ МІСЯЦЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті на основі аналізу репрезентативних джерел розкрито особливості проведення науководослідної роботи вчених Кримської астрофізичної обсерваторії з вивчення Місяця. Встановлено, що за допомогою ширококутного астрофотометру АФ-ЗЛ упродовж січня−березня 1973 р. вперше на поверхні Місяця було виміряно підвищене світіння фону неба в порівнянні з очікуваним в ультрафіолетовій і видимій областях спектра. Доведено, що потужне технічне оснащення дозволило з високою точністю здійснити фотометричне дослідження яскравості місячного неба, яке свідчило про існування пилової оболонки навколо Місяця.