ПРОДОВОЛЬЧА КРИЗА ТА СПРОБИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ МІСЦЕВИМИ АДМІНІСТРАЦІЯМИ НА ПРАВОБЕРЕЖЖІ В ДОБУ ГЕТЬМАНАТУ П. СКОРОПАДСЬКОГО (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Розкрито особливості діяльності місцевих органів державної влади Київської, Волинської та Подільської губерній щодо забезпечення населення продовольством у добу Української Держави П. Скоропадського. Заготівлею хліба займалися спеціальні агенти Державного хлібного бюро (ДХБ). Проте становлення нового органу затягувалося. Тому місцеві адміністратори вдавалися до попередньої схеми заготівлі. Сукупність названих факторів та реквізиції продовольства спричинили значні продовольчі труднощі в окремих регіонах Правобережжя. Старости скаржилися до вищих адміністративних органів про важке становище, наближення масштабного голоду. Наслідком проведених заходів зі стабілізації продовольчої ситуації були невдалі спроби місцевих органів державної влади забезпечити постачання хлібом окремі повіти і населені пункти Правобережної України.