РАДЯНСЬКА РЕПРЕСИВНА ПОЛІТИКА 1920–30-х рр. ЩОДО ЦЕРКОВНИХ ДІЯЧІВ (НА ПРИКЛАДІ СВЯЩЕНИКА СУМЩИНИ М.О. ГОНТАРОВСЬКОГО) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті на основі архівних матеріалів та історіографії досліджується вплив репресій 1920–1930-х років проти церкви на долю священика М.О. Гонтаровського. Проаналізовано вплив економічної та податкової політики СРСР на духовенство, з’ясовано зміни соціального становища духовенства пов’язані з політикою розкуркулення. Проведено порівняння репресій 1920-х і 1930-х років проти православної церкви, визначено особливості кожного із періодів. Простежуються головні періоди життя священнослужителя М.О. Гонтаровського та на його прикладі ілюструється діяльність радянської репресивної машини у відношенні церкви.