ЗАПОРІЗЬКА “ПАРТІЙНА ГРУПА”. НЕСТВОРЕНИЙ КЛАН ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ 1940–1980-х РОКІВ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Аналізується статус вихідців із Запоріжжя серед керівної верхівки СРСР. Обґрунтовується, що не можна вести мову про окрему запорізьку “партійну групу” протягом 1940-х – початку 1960-х років. Консолідація місцевої номенклатури відбувається з призначенням першим секретарем Запорізького обкому Михайла Всеволожського у 1966 р., однак лише на обласному рівні. Головними причинами, що завадили Запоріжжю сформувати власний номенклатурний клан у другій половині ХХ ст., стали не досить значний потенціал регіону, слабка інтеграція його керівників до вищих органів влади республіки, пізня поява Запорізької області на адміністративній карті СРСР.