ВИСВІТЛЕННЯ ПРОБЛЕМАТИКИ ДОСЛІДЖЕНЬ З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ КІНЦЯ XVIII – ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ ст. У НАУКОВИХ СТУДІЯХ ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ ХХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті проведено аналіз праць істориків першої половини ХХ ст., які розглядали науковий доробок дослідників кінця XVIII – першої половини ХІХ ст. у контексті студіювання останніми проблематики історії України. Зокрема здійснено огляд праць, визначено основні концепції та підходи, які впливали на процеси становлення української національної історіографії у контексті різних теорій, в тому числі політологічних. Здійснено періодизацію цього періоду та відповідно окреслено наступні два етапи: 1) початок – 1910-ті pp. ХХ ст.; 2) 1920-ті – 1950-ті pp. ХХ ст.