УКРАЇНСЬКИЙ НЕФОРМАЛЬНИЙ РУХ І ВЛАДА НА ХЕРСОНЩИНІ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ 1980-х – 1991 рр. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті на основі матеріалів Державного архіву Херсонської області та періодичних видань розглядається проблематика неформального руху в Південній Україні у другій половині 1980-х –1991 рр. На прикладі Херсонської області, розкрито ґенезу та інституційні засади неурядових екологічних, правозахисних та політичних організацій зазначеного періоду. Висвітлено процес протидії комуністичної партії функціонуванню самодіяльних організацій. Визначено внесок неформальних об’єднань Херсонщини у розбудову української державності напр. 1980-х–1991 рр.