ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКІ ПИТАННЯ НА ПАРИЗЬКІЙ МИРНИЙ КОНФЕРЕНЦІЇ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті на основі аналізу джерел та наукової літератури висвітлено ключові військово-морські питання, що розглядались на Паризькій мирній конференції. Проаналізовано точки зору учасників конференції стосовно майбутнього німецького військового флоту. Детально розглядається проблема співвідношення військовий флотів та спроби її вирішення. Показано що, американські представники використовували свій військовий флот як засіб тиску на Велику Британію з тим, щоб англійці підтримали нову міжнародну організацію – Лігу Націй. Проте, Велика Британія не погоджувалась на обмеження свого бойового флоту без попередньої військово-морської угоди зі Сполученими Штатами. Версальській мирний договір юридично завершив Першу світову війну, але військово-морські суперечності, що існували між країнами залишились невирішеними.