“ЄВРОПЕЙСЬКА ЄДНІСТЬ” ТА ШЛІХИ ЇЇ РЕАЛІЗАЦІЇ: ОСНОВНІ ПІДХОДИ ПІД ЧАС ПЕРШОГО ПАН’ЄВРОПЕЙСЬКОГО КОНГРЕСУ 1926 р. (на матеріалах Російського державного військового архіву) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Стаття присвячена аналізу дискусій навколо проекту європейської єдності Р. Куденхове-Калергі під час І Пан’європейського конгресу 1926 р. Звертається увага на економічні, політичні та змішані підходи до розуміння шляхів європейського об'єднання. Проаналізовані основні рішення конгресу, реакція на цей захід в різних країнах Європи. Зроблений висновок, що ситуація в Європі учасниками конгресу сприймалася як кризова, а різноманітність підходів до питання реалізації Пан-Європи заважала прийняттю рішень щодо конкретних кроків подальшої співпраці європейських країн.