США – ЄВРОПА: ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНІ ІСТОРИЧНІ ПОСТУПИ ТА ІНСТИТУЦІОНАЛЬНО-ДИПЛОМАТИЧНИЙ ДІАЛОГ (XVIII-XXI століття) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Стаття присвячена становленню, історичному розвиткові і сучасним інститутам дипломатії та дипломатичній службі США. Досвід США багато в чому є цінним і корисним для сучасних держав в контексті використання практичного досвіду США, які мають усталені, історично сформовані традиції, оперативно та адекватно реагують на нові виклики і загрози глобалізованого світу. Особливу увагу приділено особливостям розвитку зовнішньої політики та інституціональним аспектам дипломатичної взаємодії та інституціонально-дипломатичного діалогу: Європейські держави – США протягом XVIII-XXI століть.