США ТА СРСР ОЧИМА ОДИН ОДНОГО: НОВІ АКЦЕНТИ В ОФІЦІЙНІЙ РИТОРИЦІ НАДДЕРЖАВ В УМОВАХ НАЛАГОДЖЕННЯ АМЕРИКАНСЬКО-РАДЯНСЬКОГО ДІАЛОГУ (1985-1991 рр.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті здійснено спробу виявити зміни в офіційній риториці США та СРСР щодо протилежної наддержави в контексті налагодження американсько-радянського діалогу протягом 1985-1991 рр. Розглянуто роль офіційної риторики у роки Холодної війни. Виділено етапи трансформації образу іншої наддержави у публічних виступах лідерів США та СРСР. Встановлено, що фактичні зміни у зображенні іншої сторони розпочалися у 1988 р. Визначено, що образ протилежної наддержави еволюціонував від основного зовнішнього “ворога” до “партнера”.