СОЦІАЛЬНИЙ СТАТУС КОЗАЦТВА ЛІВОБЕРЕЖЖЯ УКРАЇНИ В ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті розглянуто трансформації соціального статусу козацтва Лівобережжя України в першій половині ХІХ ст. З‟ясовано, що він залежав від необхідності створення з них додаткових військових контингентів для підтримки дій регулярної армії. Козацтво ж продовжувало вважати себе представниками особливого військового стану, чиїм завданням є військова служба. Приналежність до козацького стану гарантувала уникнення закріпачення, менше фіскального навантаження, в порівняні з державними селянами, та право на користування землею як приватною власністю.