ДВОРЯНИ ХЕРСОНСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ В ДІЯЛЬНОСТІ РОСІЙСЬКОГО ТОВАРИСТВА ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА НАПРИКІНЦІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті розкривається основний зміст медико-санітарної та соціальної діяльності Російського товариства Червоного Хреста. На основі аналізу звітів Херсонського місцевого управління виділяються напрями і форми благодійної діяльності місцевих управлінь і комітетів Російського товариства Червоного Хреста на межі ХІХ-ХХ століть, окреслюється їх значення в справі надання допомоги хворим і пораненим воїнам, участь у зборі коштів на потреби армії, флоту і тилу. На конкретних прикладах підтверджується провідна роль представників дворянського стану в створенні та функціонуванні центральних і місцевих відділень Російського товариства Червоного Хреста.