САМОВРЯДУВАННЯ В ПРИМОРСЬКИХ МІСТАХ ПІВДНЯ УКРАЇНИ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті досліджуються зміни в системі міського самоврядування Російської імперії у другій половині ХІХ ст. та їх вплив на розвиток приморських міст Півдня України. Визначено коло повноважень міських дум і управ та ступінь їх залежності від центральної влади. Виявлено вплив міського самоврядування на розбудову міст, розвиток господарства та культури. Проаналізовано діяльність міських муніципалітетів щодо модернізації портових споруд Одеси, Миколаєва й Херсона та визначено вплив здійснених перетворень на подальший розвиток міського господарства.