МАЛІ ТРУДОВІ КОЛЕКТИВИ У КАМ’ЯНОВУГІЛЬНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ ДОНЕЦЬКО-ПРИДНІПРОВСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО РЕГІОНУ ДР. ПОЛ. ХІХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У др. пол. ХІХ ст. малі трудові колективи стали основою повного циклу процесу видобування кам‟яного вугілля. Розглянуто особливості історичного та економічного розвитку регіону, як невід‟ємної складової процесу, що якісно вплинуло на організацію малих колективних груп. Визначено, що артільна організація праці на копальнях Донецько-Придніпровського економічного регіону докорінно відмінялась від такої, що використовувалась у кам‟яновугільній промисловості Уралу. Звернуто увагу на те, що артільна форма праці на копальнях була найбільш зручною для селян, які не мали необхідної виробничої кваліфікації.