КОНЦЕПЦІЯ МОДЕРНІЗАЦІЇ РОСІЙСЬКОГО СЕЛА В «ЗАПИСЦІ…» С. ВІТТЕ ВІД 5 ГРУДНЯ 1904 р. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті проаналізовано концепцію модернізації російського села в «Записці» С. Вітте від 5 грудня 1904 р., звернуто увагу на ставлення автора до селянського станового ладу, селянського управління та суду. Наголошується на баченні С. Вітте перспектив селянської общини, яка, на його думку, була безперспективним соціально-економічним явищем у контексті адекватного реагування Російської імперії на економічні виклики, перед якими стояла країна на початку ХХ ст. Зроблено висновок про адекватність пропозицій міністра селянським настроям та вимогам часу.